Morpharos Zavala final 004.jpg

HOUSE UNDER THE OLIVE TREE

 

Ancient olive tree in the garden was a long lasting owner’s desire. Entering the garden of this house, it was love at the first site. House beautiful in its old parts, still needed redesign of the new annex on the west side and new interior design that will highlight existing stone walls and details, while bringing few contemporary touches to the overall atmosphere.

1/3
Morpharos Zavala final 037_edited.jpg
Morpharos Zavala final 080_edited.jpg

Old stone walls were restored with new grouting, while new annex was finished in rough plaster. Old part of the house has traditional windows and shutters and new annex has a large glass door. Using right earth tone of the plaster, house with two faces is still appearing as a single well-balanced volume respectful to it’s patina.

Morpharos Zavala final 008_edited.jpg

Smooth concrete bench and emptiness add note of silence to this holiday retreat. Warm wooden floor and cushions bring sense of homeness to the large void of the living room. Taking a book from a thin steel shelf, sitting on the cushions, while olive leaves create a play of light and shadow in the interior, direct a true Mediterranean leisure day.

Morpharos Zavala final 134_edited.jpg
Morpharos Zavala final 147_edited.jpg
Morpharos Zavala final 087_edited.jpg

Stone walls in the interior were preserved and new walls are finished in rough off-white plaster done freehanded by local craftsman. Oldness is emphasized with travertine and wooden floorings. Contemporary inserts contrast the old surfaces. Matte black thin steel details and olive green joinery create mindful relation with the old olive tree in the garden.

Morpharos Zavala final 039_edited.jpg
Morpharos Zavala final 062_edited.jpg
Morpharos Zavala final 100_edited.jpg
ROMAN_edited.png

A

A

B

B

B

B

C

C

D

D

D

travertine flooring

​ROMAN PATTERN

Morpharos Zavala final 090 1_edited.jpg
Morpharos Zavala final 104_edited_edited

Type

Location

Date

Floor area

Design

Client

Photography

residential

Zavala, Croatia

2020

216 m2

Morpharos architects

private

Marko Mihaljević

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram