033.jpg

Seeking the sunset

 

House volume was placed on the plot boundary to get most from the sea and sunset views, while leaving a space for garden and the pool in the back. Architecture appearance is influenced by local stone-scaping traditions. Watched from a distance, ground floor base appears just as another stone drywall in the landscape. Living volume on top opens to the surrounding to maximize reception of the goods of nature.

1/3
012_edited.jpg
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
04_edited.jpg

Rectangular stone solid of the ground floor enables intimacy and privacy of the sleeping rooms. It only opens to the south with a long veranda protecting the interior from the summer sun and allowing Mediterranean breeze in. Strong stone base that evokes local crafting traditions supports the upper smooth and elementary volume which evokes contemporary architectural aspirations of its time.

o07_edited.jpg

Rough walls with indrawn grouts are replicating traditional stone terraces surrounding the area. Rough, local and rural stone walls appear as found the site, grounding the house into the context. While house faces the surrounding with it’s rough stone face, family side of the house, facing the garden and pool is finished in earth toned plaster similar to earth tone of the garden.

V09_edited.jpg
029_edited.jpg
V04_edited.jpg

Living area on the first floor consist of open plan kitchen with dining and cozy gallery, all having perfect view to the sea and sunset through a large glass. North-oriented living is connected with south-oriented veranda and garden with pool. Open plan and connections of the house areas create an entertaining surrounding for inhabitants. If privacy is needed, sunken bedrooms evoke cloister peace, where only outdoor stimuli become Mediterranean herbs and sea waves through single glass openings, as a nature painting on a gallery wall.

V10_edited.jpg
V11_edited.jpg

Type

Location

Date

Site area

Floor area

Design

Client

Photography

residential

Stai Grad, Croatia

2021

1138 m2

272 m2

Morpharos architects

private

Borna Pavičić

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram